Wie houdt er niet van een avondje borrelen met vriendinnen, lunchen op een zomers terras en feest vieren met oud en nieuw? Veel van deze momenten gaan gepaard met een flesje wijn op tafel. Wijn is een van de meest bekende alcoholische dranken ter wereld en staat bij veel mensen standaard in de wijnkoelkast. Restaurants hebben vaak meerdere soorten wijn waar je uit kunt kiezen en ook in de supermarkt is de keuze reuze. Het kan hierdoor best lastig zijn om een wijn uit te kiezen, daarom lees je in dit artikel meer over de meest favoriete wijnen.

 

Cabernet sauvignon

De cabernet sauvignon is een typische Franse druif die zich kenmerkt als een krachtige rode wijn. De druif is afkomstig van de Bordeaux, waar ook andere bekende druiven als merlot en cabernet franc worden verbouwd. Vaak worden deze druivenrassen dan ook gemengd, maar dat is niet altijd het geval. In de 17e eeuw is in Zuid-Frankrijk per ongeluk een blauwe cabernet franc druif gekruist met een witte sauvignon blanc en omdat de smaak werd gewaardeerd is daar de bekende carbernet sauvignon geboren. De wijnboeren hebben de druif verder ontwikkeld en verbouwd, waarna een kleine druif met dikke schil is ontstaan. De schil is bepalend voor het karakter, deze zorgt namelijk voor de kleurstof, aroma’s en de tannine. Een cabernet sauvignon wijn heeft een krachtig karakter, iets hoger zuurgraad en tannine gehalte en een herkenbare smaak van zwarte bessen, kers, tabak en specerijen.

 

Verdejo

Heel anders dan cabernet sauvignon is de Verdejo druif. Deze druif wordt veel in het noorden van Spanje verbouwd, in de regio Rueda. Hoewel de kwaliteit van Verdejo nogal heeft geschommeld door de jaren heen, staat deze wijn nu bekend als een heerlijke frisse en karakteristiek zachte wijn. Daarmee leent deze wijn zich perfect voor een middagje in de zon op het terras. De Verdejo druif is te herkennen aan zijn groene kleur, doet het goed op een ondergrond van keien en kalksteen en kan goed tegen droogte. Wel is de druif gevoelig voor zuurstof, waardoor hij meestal ’s nachts wordt geoogst. Verdejo heeft veel frisheid van citrus en tegelijkertijd een ronde smaak van rijpe perzik.

 

Chardonnay

Misschien wel de meest bekende wijn is de chardonnay. Als kameleon onder de druiven voelt de chardonnay druif zich thuis in bijna elk klimaat, maar de Bourgogne staat expliciet bekend om haar chardonnay productie. Chardonnay wijn komt zowel als droge als zoete variant, maar vooral de droge variant is enorm populair. Het geur- en smaakprofiel van de chardonnay is erg gevarieerd omdat deze wordt beïnvloed door het klimaat, de bodem en de rijping. Chardonnay uit warmere streken bevat daarom voornamelijk smaken van abrikoos, banaan en nectarine. Over het algemeen staat een chardonnay wijn bekend als een volle en zachte wijn.