De elektrische fiets is ontzettend populair, en dat is ook niet zo gek. Hiermee kan vrijwel iedereen fietsen, ook wanneer je last hebt van reuma of een slechte conditie hebt. Echter, het aanschaffen van een elektrische fiets gaat wel iets anders dan het kopen van een normale stadsfiets. Wat zijn de punten waar je op moet letten, zodat je een miskoop voorkomt?

Bedenk of het haalbaar is

Bedenkt eerst goed of het wel haalbaar is om een elektrische fiets aan te schaffen. Deze fiets is namelijk een stuk duurder dan een normale fiets. Dit kan al gauw oplopen tot een paar duizend euro. Wel is dit maar een eenmalige uitgave. Waar je daarnaast nog rekening mee moet houden zijn de eventuele kosten voor een reparatie of het vervangen van de accu.

Vermogen en positie van de motor

Het belangrijkste aan een elektrische fiets is natuurlijk de motor en diens vermogen. Een motor met een hoog vermogen geeft je meer ondersteuning, wat je zal merken als je een steile bult op fiets. Woon je in een heuvelachtig gebied, dan doe je er dus goed aan een elektrische fiets dames aan te schaffen met een hoog vermogen.

Ook de positie van de motor is een punt om over na te denken. Deze kan namelijk op verschillende plekken geplaatst worden. De meest voorkomende positie is in het midden, omdat dit zorgt voor een natuurlijk gevoel tijdens het fiets, net als je gewend bent op een normale fiets. Ook is het mogelijk de motor op de voornaaf of achternaaf te plaatsen.

De actieradius van een elektrische fiets

Misschien zegt het je niet zoveel, maar de actieradius van een elektrische fiets is ontzettend belangrijk. Deze bepaald namelijk hoe lang de batterij meegaat voordat deze weer opgeladen moet worden. Je doet er dus goed aan van tevoren te bedenken hoe vaak je de fiets gaat gebruiken, en met welke afstanden. Heb je een accu van 300 Wattuur, dan is dit genoeg voor 30 tot 40 kilometer. Wil je graag lange fietstochten gaan maken? Dan doe je er goed aan een fiets te nemen met een grote actieradius.

De fiets meenemen op de auto

Het gewicht van een elektrische fiets is veel zwaarder dan dat van een normale fiets, door de accu en de motor. Hier zal je tijdens het fietsen geen last van hebben, zeker niet omdat je ondersteuning krijgt. Maar als je de fiets graag mee wilt nemen op vakantie, doe je er goed aan na te kijken of de auto het gewicht wel aankan.