Er zijn verschillende manieren waarop je gebruik kunt maken van hardhout. Het is een erg geliefde vorm van hout die vaak wordt gebruikt in bouwprojecten die buiten plaatsvinden. Er zijn verschillende manieren waarop je gebruik kunt maken van hardhout en ook het hout kan op een aantal verschillende manieren worden gebruikt. Hier kom je alles te weten over wat je met hardhouten palen kunt en waar het nu eigenlijk voor dient. 

 

Wat is hardhout en welke vormen zijn er? 

Hardhout is een hout dat over het algemeen afkomstig is van loofbomen. De loofbomen groeien erg langzaam, wat ervoor zorgt dat het hout van een hoge dichtheid is. Dit zorgt ervoor dat dit hout een stuk sterker en stabieler is dan andere vormen van hout. Zeker als er wat gewicht op komt te leunen is het wel zo fijn dat je weet dat het hout dit ook daadwerkelijk aan kan. Het is dan ook niet voor niks dat je hardhouten palen vaak terug ziet in de bouw. De meeste hardhoutsoorten vallen in de duurzaamheidsklasse 1 of 2, wat betekent dat je lang kunt genieten van je investering. Er zijn twee manieren waarop het hout kan worden verwerkt. Je kunt zo een geschaafde vorm van hardhout vinden en ook een fijnbezaagde vorm.  De geschaafde vorm zal het oplopen van splinters voorkomen. Deze vorm van hardhout is dan ook voornamelijk bedoeld voor als het hout in het zicht van mensen blijft. 

 

Manieren om hardhout te behandelen

Voor het behandelen van hardhout kun je uit een aantal opties kiezen. Deze opties zijn het verven van het hout, het beitsen en het oliën. Deze opties brengen allemaal zo hun eigen voordelen met zich mee. Zo is het voordeel van verven dat je na de verfbehandeling niet vast zit aan de kleur van het hout. Daarnaast zullen door het hout te verven de oneffenheden verdwijnen. Het voordeel van het gebruiken van houtolie op hardhout is dat je de natuurlijke uitstraling van het hout behoudt. Wel is het zo dat als je olie gebruikt het vocht een stuk minder goed in het hardhout trekt. Dit zorgt ervoor dat het hout minder goed is beschermd tegen ander vocht en vuil. Door beits te gebruiken bescherm je het hout een stuk beter en worden de poriën van het hout niet afgesloten. Dit is goed voor de duurzaamheid van het houdt. Bovendien is beits in verschillende kleuren te verkrijgen.