De juiste vloer kiezen voor jouw woning? Dit zijn de beste tips! 

Is het tijd voor een nieuwe vloer in jouw woning, maar weet je niet waar te beginnen? Er is een gigantisch aanbod aan vloeren van tal van materialen, maar hoe kies je nu de juiste vloer? Dat lees je hier! 

  1. In welke ruimte ga je de vloer plaatsen?

Het eerste aandachtspunt is de ruimte waarin je de vloer plaatst. Voor een slaapkamer ligt tapijt meer voor de hand, terwijl in de woonkamer een mooie houten vloer wellicht logischer is. Wees je dus bewust van waar je de vloer gaat plaatsen bij het uitkiezen van het materiaal met de juiste eigenschappen. Zo sluit het type vloer altijd aan bij de locatie waar je hem gaat plaatsen. Niet alleen de soort ruimte, maar ook de afmetingen van de ruimte zijn hierbij belangrijk. Plaats je de vloer bijvoorbeeld in een kleine kamer? Dan kun je het best kiezen voor een vloer met een lichtere en meer koele kleur. Zo lijkt de kamer groter. 

  1. Welke materialen bevinden zich al in de ruimte?

Overweeg je om te kiezen voor een houten vloer, of een vloer die eruit ziet als hout? Let dan goed op of er al meerdere houtsoorten in de kamer voorkomen, bijvoorbeeld in een houten kast. Zorg er hierbij voor dat de kleuren van de kast en de vloer voldoende van elkaar verschillen. 

  1. Welk materiaal vloer past bij jou? 

Nu je de basisvragen beantwoord hebt, is het tijd voor de volgende stap. Je kunt gaan kijken naar welk materiaal vloer voldoet aan jouw eisen en past bij jouw voorkeuren. Hieronder worden een aantal verschillende soorten vloeren toegelicht aan de hand van diverse kenmerken.

 

  • Plaatsgemak: Wil je de vloer graag gemakkelijk zelf kunnen leggen? Dan zijn pvc vloeren het meest geschikt voor jou. Ook laminaat vloeren kunnen gemakkelijk te leggen zijn, maar op dit punt is de pvc vloer met stip nummer 1.

  • Vochtbestendigheid: Is het belangrijk dat de vloer die je gaat leggen voldoende bestand is tegen vocht? Dan kun je het beste kiezen voor vloertegels, vinyl vloeren of pvc vloeren. 

  • Duurzaamheid: Vind je het belangrijk dat jouw vloer lang mooi blijft, wel tegen een stootje kan en dus langer mee gaat? Dan past een pvc of  linoleum vloer goed bij jou. Ook vloertegels gaan lang mee. 

Designs: Natuurlijk is het belangrijk dat je vloer er ook goed uit ziet. Heb je een voorkeur voor een mooie vloer met een tijdloos patroon? Dan kun je overwegen eens naar visgraat vloeren van laminaat te kijken.