Iedereen weet wel dat de kwaliteit van het toestel waarmee je foto’s maakt van grote invloed is op de kwaliteit van de foto’s. Met je smartphone maak je bijvoorbeeld hartstikke mooie foto’s die je kunt gebruiken op je social mediakanalen, maar superscherp zijn ze niet. Voor echt scherpe foto’s gebruik je bij voorkeur gewoon een fotocamera in plaats van je telefoon. Daarbij zijn er camera’s die  specifiek ontwikkeld zijn om zeer scherpe foto’s in de meest uiteenlopende situaties te maken. 

 

Haarscherp foto’s nemen zonder cropfeature

Bij de meeste camera’s, zelfs de meer professionele fotocamera’s, worden foto’s gecropped. Dit betekent dat de uiteindelijk foto slechts een deel is van wat men werkelijk ziet. Alleen hetgeen zich binnen het bereik van de sensor wordt afgebeeld. Bij een full screen camera is dat niet het geval. Wat je ziet wordt ook daadwerkelijk op de foto weergegeven. Wil je dus haarscherpe foto’s nemen en daarbij de volle breedte van de sensor gebruiken, dan koop je bij voorkeur een full frame camera. Het aantal pixels bij dit soort camera’s kan even groot zijn als bij andere camera’s.  Bij een full frame camera zijn de pixels echter over een groter oppervlakte verspreid waardoor ze de mogelijkheid hebben meer licht op te slaan. En dit heeft weer als gevolg dat de foto’s er echt heel scherp en helder uitzien. 

 

Waarop letten bij de aanschaf?

Is een full frame camera precies wat je nodig denkt te hebben, dan zijn er een aantal dingen om in de gaten te houden bij de aanschaf van deze fotocamera. Het belangrijkste om rekening mee te houden zijn de lenzen die je wilt gebruiken. Je kunt namelijk lenzen die je gebruikt op een systeem- of een spiegelreflexcamera niet gebruiken op een full frame camera. Je zult bij de aankoop van dit soort camera dus aparte lenzen moeten aanschaffen. Houd er rekening mee dat een dit soort camera’s echt een apart doel dient. Schaf het toestel dus alleen aan wanneer je de volle breedte van de lens wilt benutten en vaak fotografeert in situaties met weinig licht. 

 

Voor professioneel en persoonlijk gebruik

Een full frame camera wordt zowel door professionele fotografen gebruikt als mensen die fotograferen als hobby hebben. Particulieren kopen vaak een wat kleinere uitvoering, terwijl voor professionals full frame camera’s van groter formaat beschikbaar zijn. Houdt er rekening mee dat zelfs aan de kleinere toestellen een behoorlijk prijskaartje hangt. Overweeg dus vooraf heel goed of het de investering waard is om een toch behoorlijke specifieke camera aan te schaffen.