Sustainable palm oil (duurzame palmolie): wie hebben er baat bij?

Veelzijdig, betaalbaar en waardevol: dat is duurzame palmolie. Het wordt dan ook op grote schaal gebruikt op onze planeet. Aan de andere kant heeft de productie van palmolie ook geleid tot houtkap en een slechte impact op het milieu. Dat willen we natuurlijk niet. Gelukkig is er nu een oplossing: sustainable palm oil. Hoe zit dit precies? Om je hiermeer over te vertellen zullen we hieronder kort stilstaan bij dit onderwerp zodat je de juiste keuze zult gaan maken.

Palmolie: geproduceerd over de hele wereld

Het is bijna onmogelijk een dag door te brengen zonder iets te consumeren of te gebruiken dat palmolie bevat. Het is namelijk een van de meest gebruikte vetten ter wereld. Je vindt het onder andere terug in cosmetica en diverse voedselproducten. Wist je dat er elk jaar ongeveer 58.84 miljoen ton aan aan palmolie wordt geproduceerd? Maleisië en Indonesië zijn goed voor ongeveer 85 procent van het totaalresultaat.

Duurzame palmolie krijgt lof

Palmolie wordt geproduceerd naast onder andere koffie, chocolade en rubber. Naast veel lof is er ook kritiek. Zo is het niet altijd goed voor het milieu. Duurzame palmolie is dat wel, en wordt steeds populairder. Het is dan ook niet nodig om palmolie producten te boycotten, zoals sommige winkels doen. Sterker nog, de meeste ecologen zijn het erover eens dat het boycotten van palmolie niet het antwoord is. Palmolie is betaalbaarder en betrouwbaarder dan diverse andere plantaardige oliën.

Werk voor kleine boeren

Bovendien zorgt de palmolie industrie ervoor dat talloze kleine boeren over de hele wereld kunnen werken. Dankzij de productie van palm olie kan men leven, maar dat duurzame palmolie het beste is staat inmiddels vast.

Effectief gewas

Oliepalm is een efficiënt gewas, grote hoeveelheden olie op kleine stukken land kan produceren. Bovendien vindt dit proces het hele jaar door plaats. Daardoor is het een aantrekkelijk gewas voor kleine boeren en telers, aangezien ze er een mooi inkomen mee kunnen verwerven. Wist je dat palmolie en handolie samen goed zijn voor 40 procent van de wereldwijde productie van plantaardige olie?

Sustainable palm oil voor bedrijven

Duurzame palmolie is in de eerste plaats lonend voor de bedrijven. Ze dragen immers hun steentje bij aan een beter milieu. Daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat. Duurzame palmolie is immers niet schadelijk voor de mensen of de omgeving. Om dat te bereiken, hebben de palmolie multinationals plannen omarmd die geen houtkap, geen veengroei en geen exploitatie verzekeren.  We zullen zien wat de toekomst brengt!