Een motor kopen is heel leuk, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Zeker als het een tweedehands motor is. Waar moet je precies op letten? Daar ga jou mee helpen met deze blog.

De buitenkant

Aller eerst de buitenkant van de motor. Hiermee bedoel ik of je schade ziet. Hoe ziet het zadel eruit in tegen stelling tot de kilometerstand. Is de kilometerstand laag maar is het zadel toe aan vervanging? Dan kan het wel eens zo zijn dat de kilometerstand niet klopt. Belangrijk puntje want je wilt wel dat je motor nog even meegaat en dat er niet mee gesjoemeld is.
Verder is de buitenkant belangrijk tegenover de prijs die je betaalt. Te veel schade voor die prijs? Opzoek naar een andere motor.

De binnenkant

Daarna de ‘binnenkant’. Hiermee bedoel ik de motor, tank en het oliepeil. Bekijk de tank en haal de tankdop er af. Wat zie je? Waar je hier op moet letten is dat je geen roest van binnen ziet. Ook niet van buiten overigens.
Olie verversen is een belangrijk onderdeel van het goed behouden van een motor. Zorg ervoor dat wanneer je de motor koopt de olie schoon is en niet zwart. Wanneer deze schoon is betekent dit dat de olie ververst is.

Ga vooral voor een proefrit. Zo kun je de motor aanvoelen, of deze niet te zwaar is voor je en hoe de koppeling het doet. Let hier goed op wanneer je stil staat voor een stoplicht. Wanneer de koppeling langzaam naar voren kruipt is dit een indicatie dat deze toe is aan vervanging.

Controleer ook dingen zoals de verlichting, de ketting en de vering. Dit zijn allemaal onderdelen die het rijden soepeler en veiliger maken.

Verzekeringen

Wanneer je alles hebt gecheckt en een proefrit hebt gemaakt is het tijd voor het laatste onderdeel. De motorverzekering. Er zijn drie soorten verzekeringen. Voor een tweedehandse motor adviseer ik om voor een WA of een WA plus te gaan. Dit zijn verzekeringen die wat minder dekken, maar precies goed zijn voor een motor ouder dan 5 jaar. Je wilt namelijk niet teveel betalen.               

Mocht je er niet helemaal uitkomen kun je altijd motorverzekeringen vergelijken. Daar zijn verschillende websites voor die je kunnen helpen om een keuze te maken. Vergeet niet het kenteken van je toekomstige motor bij de hand te hebben. Deze moet je invullen op de website, zo weten zij gelijk over welke motor het gaat. Er wordt dan gelijk advies gegeven welke verzekering het beste bij de motor past.